Pella Collective

Wie zijn wij?


Het Pella Collective is een nieuw internationaal muzikaal ensemble voor hedendaagse muziek uit Nederland en de Verenigde Staten. Het collectief is opgericht door Veerle Winkelmolen, Marijn Meijer en Gied van Oorschot, maar heeft een open karakter en ontleent zijn werkmethode aan samenwerkingen met componisten, muzikanten en andere kunstenaars.

Wat doen wij en waarom?


Onze focus ligt op hedendaagse muziek van componisten uit de Verenigde Staten en Nederland. Na een gemeenschappelijk studietijd in Utrecht vervolgden twee van de drie oprichtingsleden de laatste fase van hun opleiding in de Verenigde Staten. Hierdoor ontstonden nieuwe contacten en verbindingen die vruchtbaar waren voor de ontwikkeling van het collectief. Rechtstreeks contact met componisten uit beide landen vormt de basis voor de manier waarop Pella Collective opereert. Repertoire wordt daarnaast ook thematisch geselecteerd, vaak hebben de stukken en koppeling met beide naties. Ondanks de diversiteit in interesses en muzikale achtergronden delen wij middels dit collectief onze passie en het streven naar het spelen van nieuwe muziek. Dit doel vormt de grondslag van onze artistieke missie om nieuw repertoire te promoten van componisten uit onze directe omgeving.

Wat is ‘Pella’?


De naam Pella Collective is gebaseerd op het stadje Pella in Iowa, Verenigde Staten. Dit stadje werd voornamelijk bewoond door Nederlandse emigranten, die daar onder leiding van een zekere predikant Hendrik Scholte zich gevestigd hadden. Het dialect dat men in deze regio spreekt, genaamd Pella-Nederlands, is afgeleid van een Zuid-Gelders Nederlands dialect. Wij als collectief identificeren ons met deze ‘Pella-brug’ die de twee landen verbindt. De werken die wij spelen is voor ons het muzikale ‘Pella-dialect’ waarmee wij ons publiek benaderen.

Geen trio maar collectief


De keuze om het Pella Collective op te richten en niet het ‘Pella Pianotrio’ vindt zijn oorsprong in de open houding van ons ensemble. Het collectief is fluïde van vorm en staat open voor de inbreng van collegamuzikanten en kunstenaars uit andere disciplines. 

Enkele voorbeelden van onze werkzaamheden


In samenwerking met de New Yorkse componiste zelf en film-creative Mathieu Mulder werd de wereldpremière van de pianotrioversie van het stuk A Thousand Tongues gedocumenteerd in de vorm van een videoclip.
Geworteld in de compositiestijl van de Haagse School, maar met invloeden van Amerikaanse dansen schreef Van Oosten zijn vierdelige trio American Dances.

Geweldige uitvoering, complimenten voor jullie spel! Heel intens en lekker swingend

Roel van Oosten

Een greep uit ons repertoire


JacobTV – Niveau Hair Care Styling Mousse

Sahba Aminikia – Deltangi-hā (Nostalgies)

Missy Mazzoli – A Thousand Tongues

Roel van Oosten – Trio no.3 American Dances

Philip Glass – Head on

Paul Schoenfield – Cafe Music